skruvar på ett bord

Rostfri skruv i klass 70 - Ett smått problem?

Rostfri skruv i klass 70: En fördjupning från Sifvert Skruv

Sifvert Skruv är ett välkänt företag när det gäller rostfri skruv. Man kan säga att varugruppen rostfritt är vårt flaggskepp. Den senaste tiden har vi fått frågor från våra kunder om klassning på mindre dimensioner på rostfri skruv. Är den 50 eller 70? Ta gärna del av artikeln genom att läsa mer nedan.

Även om vi känner oss trygga i denna varugrupp så kan det ibland finnas anledning att förtydliga vår information. Dels händer det saker på marknaden som gör att vi får anledning att ändra i vårt skruvsortiment. Sedan kan det finnas mindre bra information om skruvsortiment som genomsyras av hela skruvbranschen. Ett sådant exempel har vi anledning att uppmärksamma idag.

Konstruktörer som letar efter en skruv med högre klassning A2-70 i mindre storlekar upp till och med M4 kan idag hitta dem hos olika skruvleverantörer. Man kan hitta dem från den minsta dimensionen till den allra största i A2 eller A4 klass 70. Hela serien i klass 70. Perfekt!

Men är det verkligen så? Stämmer det helt säkert att till exempel en liten M3 skruv har klass 70 i rostfritt?

Det korta svaret är nej. Fabriker och grossister kan inte garantera en klass 70 på storlekar upp till och med M4. Tillverkarna garanterar bara klass 50 på skruvdimensioner upp till M4. Skruven KAN vara klass 70 men även i klass 60 eller 55.

Minst två frågor uppstår då:

  1. Varför står det att det finns klass 70 i mindre storlekar på många hemsidor?
  2. Varför skulle det vara så svårt att få tag i till exempel en insexskruv MC6S M3x12 A2-70?

 

På den första frågan är svaret att det är lite slarvigt av branschen att schablonmässigt skriva klass 70 om hela serien från till exempel M3 till M12. Man borde skriva vad skruvens klassning är på artikelnivå. Det KAN ju vara en M3 skruv i serien som håller klass 70 eller till och med 80 för att man tillverkat just den skruven i en högre klassning och då ska man naturligtvis skriva detta i artikelinformationen på hemsidan eller katalogen, men generellt så är det klass 50 upp till och med M4. Och detta borde också stå förklarat så att konstruktörer och intresserade kan se med säkerhet vad som gäller för varje skruv.

Den andra frågan är mer komplex, och vi väljer att skriva tre tänkbara anledningar:

  1. Tillverkare i branschen tycker inte det finns behov av att tillverka små skruvar i klass 70.
  2. Tillverkare i branschen tycker att små skruvar inte har behov av att tåla ett starkare moment.
  3. Tillverkningsprocessen av små rostfria skruvar är väldigt dyr och väldigt få kunder skulle betala för klass 70 i storlekar upp till och med M4.
    För att serva våra kunder och konstruktörer med detaljerad information pågår just nu ett arbete med att beskriva klassning på artikelnivå.

 

Sifvert Skruv är måna om att våra kunder ska få rätt och tydlig information eftersom vår katalog och hemsida används kontinuerligt av konstruktörer och inköpsorganisationer. Vi vill därför vara en av de stora leverantörerna som tar ledningen i att förtydliga oss på detta område. Speciellt som det gäller rostfri skruv som är vårt flaggskepp i ett omfattande sortiment.

 

Med vänliga hälsningar,

Sifvert Skruv, Tekniska avdelningen

Tillagd till listan "Varukorgen"