Våra produkter

Blindnitar

Vad är en blindnit?

Infästningsmetoden med så kallade blindnit uppfanns redan i början av 1900-talet. Den användes till en början huvudsakligen inom flygplansindustrin där man ville skapa snabba förband av olika material och där ena sidan var oåtkomlig för anhåll eller mothåll. Den enkla och snabba hanteringen har dock medfört ett brett användningsområde – även när båda sidorna är åtkomliga. Blindnit finns i dag i många material och utföranden.

Blindnit eller ”Popnit” som en del säger är egentligen två namn på samma sak och är en modern form av nitning som används ofta när man bara kommer åt från en sida vid ett montage av tex plåtar.

En blindnit sätts in i ett stansat eller borrat hål och fästs med hjälp av ett verktyg som kan vara handdrivet, luftdrivet eller med ett batteriverktyg. Blindniten består av ett huvud och en splint (pinne). Vid montaget dras huvudet ihop av verktyget och expanderar på baksidan av plåten och bildar en form av krage på baksidan. Montaget pressas ihop och kragen håller ihop det som monteras.

HITTA DIN SIFVERTPRODUKT

Filtrering av kategorin Blindnit, även kallad popnit

0 hittade produkter

Olika utföranden och material

Blindnitar finns i många olika utföranden. Dels finns i olika material, huvudform och ytbehandling. Rätt material är viktigt för att undvika risk för korrosion. Blindnitar av aluminium är vanliga och har lätt vikt, hög korrosionsbeständighet och hög värmeledningsförmåga. Blindnit av stål är lämpliga för tyngre applikationer där draghållfastheten är viktig. Blindnitar i rostfritt stål har betydligt bättre korrosionsbeständighet än stål och kräver samtidigt mer kraft att montera.

De vanligaste typerna av blindnit finns i ett flertal färger för att passa de vanligaste färgerna på plåt. Svart och tegelbrunt är vanliga färger på blindnit.

Vilken skallform av blindnit man väljer kan vara viktig för funktionen

Kullrig blindnit

Den vanligaste skallformen på en blindnit är vad man brukar kalla för kullrig blindnit. Dessa finns också i olika utföranden. Dels finns vanlig kullrig nit med extra stor skalle för större anläggningsyta och draghållfasthet. Det finns också så kallade multigripnitar som är konstruerade för att hantera större greppområden än vanliga nitar.

En multinit har en extra lång klämlängd. En multinit ger också en bra skrammelfri och tätare konstruktion även vid oregelbundna hål. En multinit är ett kostnadseffektivt val då en Multinit ofta kan ersätta 2-3 olika längder på blindnit.

Trycktät blindnit

Den trycktäta niten har en sluten nitkropp med ett helt inkapslat splinthuvud. Detta tillsammans med en kraftig radiell expansion gör niten lämplig där täthet krävs. Det inkapslade splinthuvudet gör att niten klarar större skjuvkrafter och vibrationspåkänningar än standardniten.

Split nit

Klämnitar har ett speciellt utformat splinthuvud som vid nitningen fläker, pressar eller böjer ut nitkroppen i tre eller flera vingar. Klämniten ger ett starkt och vibrationssäkert förband.

En typ fläker ut stora skålformade vingar pressas mot förbandets blindsida. Splinten klarar att dra ihop plåtar med ett stort spaltavstånd. Nitkroppen är av aluminium och splinten är av stål.

Alla ovan blindnitar finns i olika längder med olika klämlängder och material. De vanligaste storlekarna på blindnit är 3,2 mm, 4 mm och 4,8 mm. Men fler dimensioner finns.

Försänkt blindnit

En blindnit med ett försänkt huvud tillåter nitning av en större tjocklek och nitens utformning möjliggör en planare yta.

Blindnitmutter

För de tillfällen då man behöver kunna montera ett annat fästmaterial som tex. en skruv i nitmontaget, är en nitmutter ett bra val. Nitmuttrar finns med skalltyper, material och utföranden. De expanderar precis som en blindnit och skapar en krage på baksidan. Nitmuttern har en inre gänga avsett för att montera t.ex en skruv. Vanliga nitmutterdimensioner är från M4-M10.

Blindnitsverktyg

För montering av blindnit och nitmutter finns ett flertal olika verktyg. Dels i form av vanliga handverktyg till enkla handverktyg drivna av tryckluft eller batteridrift.

Felfritt montage

För att få ett felfritt montage krävs dels rätt håldiameter anpassat till den niten man har valt.

Normalt krävs att hålet som tex förborras är ca 0,1 mm större än nitens tjocklek. Är hålet för stort så kan glapp uppkomma och niten förlorar snabbt sin draghållfasthet och kan lossna. Rätt klämlängd är viktigt för att få ett optimalt montage. En för liten klämlängd klarar helt enkelt inte av att dra ihop materialen eller leder till för liten expansion. En för stor grepplängd leder till reducerad klämkraft och otätt förband. Detsamma gäller anläggning av nithuvud.